Sitat

«Butcher’s Crossing» av John Williams

Boka er sponsa av Cappelen Damm

Eg er jo litt sånn late to the party når eg les denne no, men sånn blir det jo av og til. Eg foretrekker nok fortsatt Stoner blant bøkene til Williams, men denne er ganske så fantastisk òg! Og om du lurer på kva type bøker som likner, kan eg jo nemne John Steinbeck og Carson McCullers» Hjertet er en ensom jeger. Ein meir moderne samanlikning er nok bøkene til Robert Seethaler.

Will Andrews er ein ganske så privilgert østkystgutt, med tre år på Harvard University bak seg. No er han reist til Bucther’s Crossing på vestkysten (California?) for å finne ut kva han skal gjere med seg sjølv og livet sitt. Han ender opp med å finansiere og bli med på ei bøffeljakt, ei reise som tek han heilt til fjella i Colorado. Det vert ein ganske så dramatisk tur, både fram og tilbake.

Dette er altså noko så sært som ei poetisk bok om bøffeljakt. Det er eit skarpt portrett av ei tid då amerikanarane omtrent utrydda bøflane, og ei historie om ein av dei mange små byane som har dukka opp og så berre forsvunne igjen når ei næring går tapt.

Språket er rett og slett hypnotisk, på same nivå som Stoner. Men der Stoner fokuserer på å ramse opp eit heilt liv, er Butcher’s Crossing ei historie om éin tur. Williams sparer heller ikkje på detaljane rundt flåinga av bøflane, for skal det vere korrekt, så skal det vere korrekt; her er gule fettklumpar, analåpninger, eting av okseballar og hovne tunger. (Deilig.) Sjølv om det kan høyrest litt for detaljert ut, så skjer likevel Williams vekk alt det overflødige. Det er underlig at han klarer å gjere bøkene så stemningsfulle! Men det er dei, altså, kvar og ei.

Forlag: Cappelen Damm
Utgivelsesår: 2015 (1960)

Fleire bøker av John Williams finn du HER.